RENDANG AYAM

1 ekor ayam (potong 16)
5 ulas bawang merah (dikisar halus)
3 ulas bawang putih (dikisar halus)
1 cm halia (dikisar halus)
1 cm lengkuas (dikisar halus)
10 tangkai cili padi (dikisar halus)
1 cm kunyit hidup (dikisar halus)
2 batang serai dititik
3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
3 camca besar kerisik
3 cawan santan (diambil daripada 2 biji kelapa)
garam dan serebuk perasa secukupnya
10 tangkai cili kering
cara-caranya
1. Tumis bahan yang dikisar halus kacau hingga naik baunya
2. Masukan ayam, daun kunyit, daun limau purut dan bahan berkisar, jerangkan kedalam kuali, di atas api
sederhana sehingga agak kering airnya.
3. Masukkan kerisik dan masak sehingga airnya kering
SEDAPNYE RENDANG .. HIKHIK ..
ReplyDelete